"Cynisk exploatering av kvinnosjukdom"

Vi är många som har köpt det Rosa Bandet i hopp om att stödja forskningen mot bröstcancer - en sjukdom som i Sverige varje år dödar mer än 1500 kvinnor. Men vad vet vi egentligen om den rosa symbolen? Välgjord och faktaspäckad tränger den nya dokumentären Pink Ribbons Inc. (regi: Lea Pool) bakom Rosa Bandets glättiga fasad. Filmen bygger på boken i samma namn skriven av Samantha King, en kanadensisk forskare i hälsostudier.

I början av 1980-talet talade USA:s president Ronald Reagan om det skifte han ville genomföra i landet: mindre välfärd och offentlig hälsovård, mer privat välgörenhet och företagssponsring. Under 1990-talet började det Rosa Bandet användas i USA som en symbol för kampen mot bröstcancer.

För storföretagen symboliserade dock symbolen en strategi genom vilken de kunde marknadsföra sina produkter till målgruppen vita västerländska kvinnor.
Rosa Bandet har blivit en lönsam affär för alla de företag som riktar sin marknadsföring till kvinnor. Alltifrån rosa nallebjörnar till rosa handvapen säljs nu enligt devisen: "Köp vår produkt så skänker vi några ören till forskningen!" Om denna cyniska exploatering av en dödlig sjukdom inte upprör visar Pink Ribbons Inc. hur samma företag som profiterar på denna marknadsföring samtidigt säljer varor som innehåller cancerframkallande ämnen.

Rosa Bandet har idag blivit symbol för en "livsstil" och en "attityd", utbasunerad av multinationella företag. Det marknadsanpassade budskapet handlar om att tänka positivt och vara kvinnlig och glad: det går att "slå" cancern om man bara har rätt attityd. Det är en kultur som hyllar "överlevarna" och glömmer bort de döende.

Pink Ribbons Inc. ställer också frågan om vart alla pengar som samlas in till cancerforskningen egentlingen går. All privat välgörenhet gör överblicken var pengarna går omöjlig och den viktiga samordningen mellan olika forskningsprojekt går förlorad. Väldigt lite pengar går till prevention samtidigt som forskningen på vad som orsakar bröstcancer försummas. Istället går bidragen nästan enbart till forskning på potentiellt vinstgivande medicin som kan förlänga livet för cancersjuka.

Filmens styrka ligger i dess förmåga att sätta in Rosa Bandets kommersialisering i ett större sammanhang. Probelemet är inte Rosa Bandet, utan ett system som omvandlar allt till varor på en marknad. Ingenting är heligt under kapitalismen, inte ens vår vilja att hjälpa lidande med människor.

Denna filmpresentation/recension publicerades i Flamman 20120504 och är författad av Catherine Holt.


Kommentarer
Postat av: änne

kul att allt är sämst.

2012-05-25 @ 19:57:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0